RainerSalejrvi

Elintasopakolainen ?

17.1.2016 Iltasanomat julkaisi artikkelin syyrialaisesta Shamista ja hänen perheestään, jotka olivat saapuneet Libanonista pakolaisena Suomeen vuoden 2014 lopussa.

Suomeen tuloa edeltäneitä tapahtumia ja pakolaisuuden syitä oli artikkelissa kartoitettu kertomalla yhteenvedonomaisesti, että:

Sham on 25-vuotias syyrialainen maahanmuuttaja. Kolme vuotta sitten Sham perheineen pakeni veristä sisällissotaa Homsista Libanoniin, jossa Sham perheineen asui vuokralla ja raatoi “niska limassa” töitä kaksi vuotta.

Syyriassa asuessaan Shamin perheellä oli vaatemyymälöitä sekä tehdas ja perhe asui hulppeasti upeassa talossa. Sham opiskeli kahta tutkintoa, toista yliopistossa ja toista ammattikorkeakoulussa.

Sham oli siis tottunut korkeaan elintasoon ja sivistykseen eikä hänen ollut itse asiassa aikaisemmin tarvinnut tehdä töitä opintojensa ohella. Sota, muutto Libanoniin, perheen tulotason romahdus ja yliopisto-opintojen loppuminen tapahtuivat hyvin äkkiä.

Vaikka kaksitoistatuntiset työpäivät beirutilaisessa miesten asusteiden myymälässä tulivat Shamille aluksi sokkina, ehkä vielä järkyttävämpää hänelle oli libanonilaisten negatiivinen suhtautuminen syyrialaisiin.

Sham joutuikin välillä todistamaan tilanteita, joissa kuuli libanonilaisten asiakkaiden puhuvan pahaa syyrialaisista.

– Se tuntui ihan hullulta, hän hymähtää.

Kahden vuoden Libanonissa asumisen jälkeen Sham ja perheenjäsenet pyysivät ja saivat YK:lta apua. He halusivat Eurooppaan pakoon libanonilaisten asenteita ja kauemmas vaaravyöhykkeeltä. He halusivat mennä Eurooppaan elääkseen vapaammin ja tehdäkseen oman alansa töitä. He kokivat, ettei Libanonissa ollut heille tulevaisuutta.  Viranomaiset ilmoittivat, että Suomeen ollaan ottamassa syyrialaispakolaisia

Jos lähtökohtana käytetään ainoastaan sitä tietoa, joka on saatavissa puhutun Iltasanomien artikkelin kautta, niin ainakin itse ymmärsin asiakokonaisuuden siten, että YK myöntänyt nähtävästi pakolaisstatuksen Syyriasta Libanoniin paenneelle henkilölle, jolla oli ollut jo useamman vuoden ajan Libanonissa:

  • vakiintunut elämä,
  • vuokra-asunto ja
  • työ.

ja statuksen myöntämiseen perusteena oli ollut:

  • libanonilaisten negatiivinen suhtautuminen syyrialaisiin,

  • vaaravyöhykkeen läheisyys.

  • se, että työhöntottumaton henkilö oli “kuttuuntunut” siihen, että hän joutui työskentelemään miesten asusteiden myymälässä siinä valtiossa, johon oli paennut

  • elintason lasku

Jos Shamissa ja hänen perheessään kysymys on todellakin YK-kautta maahan tulleista pakolaisista. YK:n menettely tuntuu enempi vähempi irvokkaalta semminkin,  kun otetaan huomioon, että samaan Iltasanomien artikkeliin sisältyi myös maininta, siitä, että:

“Libanonissa on tällä hetkellä noin 1,2 miljoonaa syyrialaispakolaista. Beirutissa syyrialaiset kerjäläiset ovat arkipäiväinen näky ja pakolaisille pystytetyt telttaleirit ovat tupaten täynnä ihmisiä. Viime vuonna lähes joka kolmas Libanonin runsaasta neljämiljoonaisesta väestöstä oli syyrialaispakolainen”

Pahoittelen, jos kuvani ei näy blogini yhteydessä, olen yrittänyt useampaan otteeseen lähettää sitä Uudelle Suomelle, mutta nähtävästi naama on liian ruma ja he eivät sitä huoli.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Toisrt ovat vain onnekkaampia.

Rainer Salejärvi

Terve Aimo Remes ja tervetuloa blogiini.

Kun maahanmuuttoviraston kiintiöpakolaisia koskevan tilastojen mukaan Libanonista on saapunut Suomeen vain 277 syyrialaispakolaista vuonna 2014, mahdottoman hyvä tuuri käy esimerkiksi silloin, kun kiintiöpakolaiseksi valikoituu pakolaisleirillä olevan 1,2 miljoonan syyrialaisen sijaan, lähinnä työhönsä “kuttuuntunut” Libanonissa asuva syyrialaisperhe, jolla on ollut jo useamman vuoden ajan tässä valtiossa vakiintunut elämä, vuokra-asunto ja työ.

Toimituksen poiminnat