RainerSalejrvi

Turvapaikanhakijabisneksen siipiveikot

Olen useastikin pohdiskellut sitä, minkä vuoksi kalliita kotouttamis-ja työllistämispalveluita tarjotaan turvapaikanhakijoille ennen, kuin on saatu päätös saavatko he jäädä Suomeen.

Asia herättää kummastusta senkin johdosta, että maahanmuuttoviraston tilastojenkin mukaan vain noin 25 prosentille turvapaikanhakijoista myönnetään turvapaikka tai oleskelulupa.

Mitä esimerkiksi Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut irakilainen tekee sillä tiedolla, miten Suomeen kotoudutaan tai miten Suomessa sijoitutaan työmarkkinoille ?

Vaikka en pidä itseäni salaliitto-tai muidenkaan foliohattuteorioiden ystävänä, niin kuitenkin päähän iski sellainen ajatus, olisiko sittenkin olemassa jonkinlainen etu-tai lobbausryhmä, jonka intressissä on turvapaikanhakijoiden turhakin kouluttaminen.

Viime vaaleissa eduskuntaan valittiin SDP:n Nasima Razmyar

Eduskuntatyössäään Razmayr on kunnostautunut jättämällä eduskunnalle muun ohella talousarvioaloiteen miljoonan euron suuruisen määrärahan lisäämisestä kansanopistojen opintoseteliavustukseen.

Puheena oleva aloite sisältää seuraavat perustelut:

“Kansanopistojen vuosiopiskelijoista yli 15 % eli lähes 2 000 on tällä hetkellä maahanmuuttajia. Heistä valtaosa on kotouttamislain mukaisissa koulutuksissa, jotka rahoitetaan vapaan sivistystyön valtionosuuksilla. Kansanopistot eivät kuitenkaan voi periä näiltä kurssilaisilta opiskelijamaksuja kuten muilta vapaan sivistystyön koulutusten opiskelijoilta. Valtionosuuden ja todellisten kustannusten eroa on voitu kattaa opintoseteliavustuksilla, mutta vain vähäisessä määrin ja vain osassa opistoja.   Turvapaikanhakijoiden  määrän noustessa  ennennäkemättömän suureksi,  tulee maahanmuuttajien kotouttamisen edistämiseksi suunnata lisärahoitusta voimakkaasti. “

Muut Razmyarin talousarvioaloitteet koskivat:

  • miljoonan euron suuruisen määrärahan lisäämistä järjestöille

  • 200.000 euron suuruisen määrärahan lisäämisestä Ihmisoikeusliiton avustukseen

  • miljoonan euron suuruisen määrärahan lisäämisestä työllisyysperusteiseen avustukseen orkestereille, museoille ja teattereille

Lisäksi Razmyar oli jättänyt keskustelualoiteen, jossa oli kysymys vihateoista ja rasismista Suomessa.

Eduskuntatyönsä ohella Nazima Razmyar kuuluu myös Setlementtiliiton liittohallitukseen sekä mm. Viittakivi Oy:n hallitukseen.

Setlementtiliiton organisoiman turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskustoiminnan käytännön työ tehdään Setlementtiliiton omistaman Viittakivi Oy:n toimesta.

Setlementtiliiton internet-sivuston kautta on vedettävissä johtopäätös myös siihen, että ainakin yksityisistä toimijoista Setlementtiliitto on enempi vähempi monopolisoinut turvapaikanhakijoille ja muillekin maahanmuuttajille tarjotut koulutuspalvelut tämän liiton huomaan.

Setlementtiliiton liittohallitukseen kuuluu myös vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto

Kun ainakin minun mielestäni Razmyarin aloitteiden perusteella on vedettävissä johtopäätös siihen että Razmyarin eduskuntatyön ensisijaisena tarkoituksena vaikuttaa olevan pelkästään rahan “kuppaaminen” eri järjestöille, niin minulla olisi vielä lopuksi kysymys heille, jotka äänestivät Nasiman viime vaaleissa eduskuntaan, onko teidänkin ensisijaisessa intressissänne olleet sanotun kaltaiset asiat, vai tulisiko teidänkin mielestänne kansanedustajan keskittyä myös muihinkin-, meitä kaikkia koskeviin asioihin ?

PS. Voi hyvinkin olla, että Nasiman seuraavat aloitteet liittyvät maahanmuuttajanaisiin ja heille tarjottavaan turvaan ja palveluihin

Razmyar kuuluu myös pääkaupunki-seudulla turvakotipalveluita tarjoavan Monika-Naiset liitto ry:n hallitukseen ja joka tapauksessa, vuoteen 2012 saakka Monika-Naisten Liitto on ollut myös suurin sisäministeriön jakaman EU:n kotouttamisrahaston ja yksi suurimmista pakolaisrahaston tuensaajista. Esimerkiksi MoniNaisten talo sai kotouttamisrahastosta satojatuhansia euroja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

1. Monika-Naiset liitto ry:n avustukset Ray:ltä tälle vuodelle ovat ruhtinaalliset 770000 euroa 4 eri kohteeseen.

http://avustukset.ray.fi/fi-fi/kaikki-avustuskohte...

2. Suomen Sentelementtiliiton avustukset vastaavasti näyttävät olevan 9 kohteeseen yhteensä 2,197 milj euroa. (jos laskin oikein) Tuon järjestön avustukset näkyvät linkissä aina v:sta 2000 alkaen.

http://avustukset.ray.fi/fi-fi/jarjesto/175

3. Sen sijaan VIITTAKIVI OY:n kohdalla Ray:n avustukset ovat päättyneet jo vuosia sitten.

http://avustukset.ray.fi/fi-fi/jarjesto/6311

Ymmärsin kirjoituksestasi mainitsemasi avustukset tulleen valtion budjetista, joten nämä yllä mainitsemani olisivat sitten tuon päälle. Jokseenkin suurta avustusta nauttivaa toimintaa. Mikä mahtaa olla tuloksellisuus?

Rainer Salejärvi

Hei Sirpa Abdallah

Huimia summia.

Kirjoituksessani viittasin Nasiman tekemiin aloitteisiin ja kysymyksiin. Ne löytyy eduskunnan sivuilta. Niitä on kokonaista 5

Tuon Nasiman touhuissa pistää silmään erityisesti se, että 3 viidestä aloitteesta koskee määrärahojen lisäämistä eri järjestöille.

Tässä on sitä Halosenkin esilletuomaa kansalaisyhteiskuntaa kauneimmillaan.

Oletko käynyt eri setlementtien sivuilla tutustumassa heidän tarjontaansa ?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heissan Rainer! Enpä ole käynyt noilla sivuilla. Eikä niiden sivujen tutkiminen edes paljoa kiinnostakaan. Minulle riittää tässä vaiheessa ainakin se, kun tiedän millä keinoin nuo yhdistykset toimivat ja toimintarahansa nyppivät. Yhteiskunnan varoillahan ne toimivat täysin, sillä Ray:n avustukset ovat pois joltain toiselta, ehkäpä vielä tarpeellisemmalta kohteelta, kun heillä ei ole kansanedustajatason henkilöitä anomassa tukirahaa mitä ihmellisimpiin projekteihin.

On jokseenkin kummallista että tuota rahaa pitää saada jokaisesta mahdollisesta "tuutista", kuten verorahoista ja valtion ottamasta lisävelastakin. Demari- ja vasemmistosolidaarisuutta tämä lienee kaikkein "kauneimillaan".

Edit; Kävin sitten kuitenkin Sentelenttiliiton nettisivulla ja kas kas, siellä on todettu meneillään olevan neljä eri projektia;
* Monialainen nuorten talousosaamisen verkostohanke Mun talous
* Seniorityön Yhdessä mukana -projekti
* Valtakunnallinen Sukupuolisensitiivisen nuorisotyön MeKaikki! -hanke
* Yhteiskunnallisen yrittäjyyden vertaisryhmäkoulutusta kehittävä Meillä on idea -hanke

http://www.setlementti.fi/hankkeet-ja-projektit/

Oma mielipiteeni näin äkkiä katseltuna projektin nimiä on "hukkaan heitetyn rahan projektit".

Rainer Salejärvi Vastaus kommenttiin #5

Setlementtiliiton pääsivulta löytyy nähtävästi nuo mainitsemasi projektit, mutta kun käy läpi kunkin setlementin omat sivut muidenkin kuin esimerkiksi RAY:n tukemia projekteja yms. löytyy jonkin verran lisää.

Kävin läpi läpi lähettämäsi RAY:n avustushistorian Setlementtiliitolle, karua luettavaa semminkin, jos laskee yhteen käynnissä olevat ja päättyneet avustukset.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #6

Niinpä noiden projektien lisäksi on ko. liitolla myös rakennustoimintaan osallistumista ja näin myös asuntojen vuokrausta.

Yhdessä Rayn avustusprojektissa on myös avustettu "Asumisen kehittämiseen ja koordinointiin sekä toiminnan kohdentamiseen maahanmuuttajien asumisen edistämiseen / Setlementtiasumisen toimiala (2015-2017)" maahanmuuttajien asumista. Tähän kun sitten vielä huomioidaan vuokran määrä ja siihen saatavissa oleva asumistuki, niin hyvä vertailukohta löytyykin VVO:sta, jossa niin ikään verovapaiden osinkojen, saajina myös ay-järjestöt (demari ja vasemmistotaustaiset), jaon kautta käytetään hyväksi asumistukijärjestelmää korkeiden vuokrien muodossa.

http://www.setlementti.fi/s-asunnot/
http://www.setlementti.fi/s-asunnot/vuokra-asumine...
http://www.setlementti.fi/s-asunnot/vuokra-asumine...

Yhtiön toiminnasta kerrotaan "Setlementtiasunnot Oy on vuonna 2000 toimintansa aloittanut Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n hyväksymä yleishyödyllinen asunnontuottaja. Yhtiö ei jaa osakkailleen osinkoa vaan toiminnan tuotto käytetään kehitystyöhön ja asukkaiden hyväksi. Yhtiö ei myöskään muuta omistamiaan vuokra- ja asumisoikeusasuntoja omistusasunnoksi." http://www.setlementti.fi/s-asunnot/yritys/

Tuossa puuttuvan osinkojen jaon mielessä ei ole verrattavissa VVO:hon, mutta muuten kyllä poliittinen ideologia käy hyvin veronmaksajien kukkarolla. Nähtäväksi jää poistaako Sipilän hallitus ARA-rakentamisen nykyiset ehdot, sillä se lienee esillä.

Rainer Salejärvi Vastaus kommenttiin #7

Terve Sirpa Abdallah

Jos haluaa tietoa nimenomaan Setlementtiliiton turvapaikanhakijoille suunnatuista palveluista, sitä pitää tavallaan "kaivaa" netistä. Tästä esimerkkinä mm. kommenttini numero 8

Rainer Salejärvi Vastaus kommenttiin #6

Setlementtiliiton kurssitarjotaan liityen, tieto Setlementtiliiton sivuilta viime joulukuulta.

"Setlementtiliiton Viittakivi Oy avasi turvapaikanhakijoille hätämajoitusyksikön lokakuussa. Entisen Opekon tiloissa Lampikadulla on nyt n. 250 asukasta. Hemcare Heinola Oy käynnisti oman vastaanottokeskuksensa marraskuussa entisen Reuman tiloihin Valolinnaan ja sielläkin on jo n. 100 turvapaikanhakijaa.

Heinolan kansalaisopisto vastaa suomen kielen ja kulttuurin opetuksesta molemmissa vastaanottokeskuksissa. Yksittäinen turvapaikanhakija saa opetusta viikottain kahdesta kolmeen kertaan, jolloin oppitunteja kertyy viidestä yhdeksään. Viittakiven tiloissa suomen opetus käynnistyi marraskuun alussa ja Valolinnassakin tositoimiin päästään pian vuodenvaihteen jälkeen. Mahdollisimman nopeasti jo ennen turvapaikkapäätöstä ja virallisen kotoutumiskoulutuksen alkamista aloitettu opetus on kaikkien etu"

Kotouttamiskoulutus on varmasti tarpeen ainakin niille turvapaikanhakijoille, joille ei myönnetä turvapaikkaa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Turvapaikkabisnes on tuottoisaa.
Ihmeellistä kun ihmiset joiden mottona on hädänalaisten auttamisen, tahkovat siitä rahaa. Tuotto jos sitä on, pitäisi siirtää täysmääräisenä hyväntekeväisyyteen eikä toimarin taskuun.

Hursti on malliesimerkki pyytteettömästä auttamisesta.

Rainer Salejärvi

Terve Matti Virtanen ja tervetuloa blogiini.

Olet oikeassa molemissa asioista, joista kerrot.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Nasima on oppinut isänsä mallin vai onko sittenkään? Tämä toimi aikanaan aktiivisesti Afganistanin kommunistisessa puolueessa, viimeksi Moskovassa suurlähettiläänä. Sieltä perhe tuli Suomeen parikymmentä vuotta sitten.

Kotouttamisesta suu vaahdossa saarnaavan Nasiman isä ei ole vaivautunut tänä aikana opettelemaan edes suomea, eikä hän ole tehnyt päivääkään työtä. Miten se menikään...? Työllä on parhaiten kotouttava vaikutus... Aprillia, ei koske kaikkia.

Toimituksen poiminnat