RainerSalejrvi

Yksinkertaisiin kysymyksiin yksinkertaisia vastauksia

Iltalehti kertoi 7.4.2016 päivätyssä uutisessaan Martti  Ahtisaaren siirtolaisuuteen- ja turvapaikanhakijoihin liittyvästä ulostulosta, jonka mukaan vanheneva Suomi tarvitsee vuosittain 20 000-30 000 työntekijää muualta.

Martti Ahtisaaren ajatuksenjuoksun pohjalta ainakin minulle syntyi tälläinen kysymyksenasettelu

  1. tarvitseeko Suomi vähemmän kehittyneistä valtiosta kieli-ja ammattitaidotonta työvoimaa, kun otetaan huomioon Suomen tämänhetkinen tilanne ?

  2. tarvitseeko Suomi vähemmän kehittyneistä valtioista koulutettua- ja kielitaitoista työvoimaa, vaikka Suomeen työllistyminen tarkoittaakin sitä että po. resurssi on aina pois Suomeen tulijan lähtövaltiolta ?

  3. Onko moraalitonta rekrytoida koulutettua työvoimaa vähemmän kehittyneistä valtioista, kun otetaan huomioon kohdassa 2 sanottu asia.

  4. Rinnastuuko kohdassa 3 tarkoitettu rekrytointi soveltaen muun ohella siirtomaavallan aikaiseen kehitysmaiden riistämiseen ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Ilkka Huotari

Jos kyvykkäimmät lähtevät länteen, eivätkä palaa takaisin, ne maat eivät kehity koskaan.

Rainer Salejärvi

Ilkka Huotari, se mitä sanot on valitettavasti erinomaisen totta. Siirtomaavallan aikana ko. valtioilta riistettin materiaali, tällä kertaa sinne kertynyt aivopääoma.

Käyttäjän LeilaHovatov kuva
Leila Hovatov

Jos ajatellaan, että maahanmuuttajan kotoutuminen kestää noin 7 vuotta (H:gin kaupungin arvio) ja työpaikan saaminen jopa kauemmin, niin miten maahanmuutosta saadaan apuja työvoimatarpeeseen tuo 20 000 - 30 000 henkilöä vuosittain? Olettaen vielä, että tänne saapuneista suurimmalla osalla ei ole valmiuksia siirtyä työelämään edes parin vuoden sisällä saapumisesta. Työvoimatarvemantraa toistetaan ahkerasti, vielä kun joku kertoisi mille aloille on lisätyövoiman tarvetta? Siis sellainen tarve, jota omat työttömät ja vuosittain valmistuvat nuoret eivät pysty täyttämään.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ahtisaaarelta unohtui, että työelämän rakenteet ovat merkittävästi muuttuneet viime vuosina. Teollisuuden ja kaupan automaatiot poistavat, tai ainakin pienentävät työntekijätarpeita. Samoin Suomen eläkepommihan on poksahtanut, eli eläkkeelle jäävien määrä pienenee. Ei suinkaan kasva. Työmarkkinatkaan eivät siis jatkossa kasva, pikemminkin entistä harvempi saa tulevaisuudessa töitä.

Ahtisaari viisaana miehenä, voisi ensin miettiä oman maan työttömien työllistymistä. Turha siis mennä merta edemmäs kalaan. Näistä kotimaan työttömistä kun saadaan nopeasti työntekijöitä tarpeeseen ( MOL sivut näyttävät sen tarpeen reaaliajassa ) näillä työttömillä muuten on jo valmiina pari etua taskussa. Kielitaito ja oman kulttuurin tuntemus. Useimmalla on jo muuten jo koulutustakin jonkin verran, ja työhalujakin löytyy. Taitaa olla inssejäkin joukossa. Kirurgeista en toki osaa sanoa.

Lisäksi kannattaa kannustaa nuoria töihin ja tehdä se perheen perustaminen kannattavaksi. Ei pätkätöiden ja fattan rahoilla perheitä perusteta, eikä lapsia hankita. Ahtisaari tuon vanhana Demarina varmaankin hoksaa. Ehkäpä oliskin hyvä, jos työpaikoille tehtäisiin tilaa niille nuorille ?

Meidän tehtävä Suomessa on auttaa tulijoita palaamaan kotimaahansa. Oman maan infraa rakentamaan. Kun esim. Suomeen houkutellaan kutsumalla väkeä kehitysmaasta, niin samalla otetaan silloin välillisesti Suomessa myös vastuu lähtömaan hyvinvoinnista. Sitäkö Ahtisaari ajaa takaa ?

Toimituksen poiminnat